Duurzaam?

Met onze keuze om onze wereldreis zeilend af te leggen, kiezen we automatisch voor een duurzame variant. Daarnaast zijn we ambassadeurs voor de Blauwe Vlag, een organisatie die zorg draagt voor schone en veilige jachthavens en stranden. Maar hoe ‘duurzaam’ is onze reis nu eigenlijk?
"Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs." - Brundtland Report/Our Common Future, 1987
Duurzaamheid en kostenbesparing zijn een ‘hot item’ voor veel bedrijven. Ook onze keuze voor duurzaam is in eerste instantie gewoon praktisch vanwege ons budget, beschikbaarheid van grondstoffen en ruimte in een 30ft boot. Thuis in Utrecht besparen en recyclen we al het een en ander, maar we kunnen hier nog een hoop in winnen. Op de boot gaan we daar een stap verder in door:

... zo min mogelijk energie te verbruiken.
Twee zonnepanelen voorzien ons van energie. Al onze apparaten zijn relatief energiezuinig en op te laden via USB. We hebben geen douche, kachel, boiler, elektrische watermaker en ankerlier aan boord, om van een wasmachine of vaatwasmachine niet eens te spreken. Alles gaat met de hand. We roeien met onze kano naar de kant en bakken zelf brood in onze oven. We koken op gas en met een snelkookpan om hier zo lang mogelijk mee te kunnen doen.

... zuinig te zijn met zoet water.
Gemiddeld verbruikt een persoon in Nederland 121 liter per dag om o.a. te douchen, handen te wassen en te drinken. Wij hebben straks 9 liter per dag voor alles. Een hele uitdaging! We vangen regenwater op en gebruiken de oceaan, via een zoutwaterpomp, voor heel wat (af)was- en schoonmaakwerk. Daarnaast is een toilet aan boord minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Zo besloten Claire en Gaetan de wc uit hun First 30 te halen, maar raadden ons dat na een jaar op een emmer absoluut af. ;) Wij houden ons toilet, die direct loost in het water, wat op sommige plekken in de wereld verboden is en eenmaal voor anker of in de haven ook niet al te prettig voor de lokale bevolking. Dus bij de kust kiezen we voor een opvangsysteem.

... voor zo min mogelijk afval te zorgen.
Verpakkingsmateriaal wordt zo veel mogelijk verwijderd aan wal en wat onderweg overblijft aan natuurproducten wordt afgebroken in zee. Met name plastic is de grote uitzondering. Dat nemen we mee. En natuurlijk proberen we ook ons eigen maaltje bij elkaar te vissen. ;)

... ons door de wind van A naar B te laten brengen.
Uiteindelijk is de wind onze grootste energiegever en -nemer tijdens de reis. Hopelijk brengt zij ons iedere keer weer op onze bestemming en wanneer het noodzakelijk is in nood of in de haven kunnen we ons 8 pk motortje aanzwengelen (waarvoor 'fingers crossed').

We hopen dat we met onze reis ervaren hoe het is om simpel te leven en te ontdekken wat voor ons echt belangrijk is. We verwachten niet dat we na terugkeer nooit meer met de auto boodschappen doen bij de buurtsuper of nooit meer het vliegtuig pakken voor een weekendje weg. Maar we hopen wel dat we in ons leven in Nederland nog vaker voor duurzaam zullen kiezen.

Vanaf februari 2015 vervolgen we onze weg met catamaran de Tagwild. Benieuwd of dat ook duurzaam is? Kijk hier.